Juttuja

Pron asiantuntijat vastustavat saatavuusharkinnasta luopumista
Kaksi kokenutta Pron asiantuntijaa varoittaa halpatyövoimasta ja työehtojen valvonnan pettämisestä, jos saatavuusharkinnasta luovutaan.
Juttu ProStoori-verkkolehdessä 13.6.2018

Mistä uusi suunta sosiaaliturvalle?
Britannian Universal Creditiä on tarjottu suomalaisen sosiaaliturvan uudeksi malliksi. Malleja kannattaa hakea, mutta ensin on saavutettava poliittinen yksimielisyys tavoitteista. Ratkaisevaa on esimerkiksi se, miten hoidetaan viimesijainen tuki, jos ihminen putoaa tulojen ja etuuksien ulkopuolelle.
Juttu Sosiaalivakuutus-lehdessä 15.5. 2018

Muutto­liike haastaa hyvin­voinnin yllä­pitämisen
Sosiaaliturvan tehtävänä on tulevaisuudessa yhä useammin paikata työelämän rikkonaisuutta. Uskallammeko ottaa muuttoliikkeen hallinnassa oppia kansainvälisistä kokemuksista?
Juttu Sosiaalivakuutus-lehdessä 27.2.2018

Kuluttaja: Ole mitä vain, kunhan olet rationaalinen
Yksityisen ja julkisen ero hämärtyy, ja rationaaliseksi kuvitellun kuluttajan asema vaikeutuu. Pitkän linjan kuluttajajuristi Tuula Sario pohtii Tuuman haastattelussa nykyhetken kuluttajapoliittisia kommervenkkeja.
Juttu Vihreä Tuuma -lehdessä 18.12.2017

Ristiriitainen alkoholilaki on kuluttajapoliittisesti vaatimaton
Eduskunnassa on käsittelyssä uusi alkoholilaki, jota on moitittu elinkeinoelämän etujen ajamisesta ja kansanterveyden unohtamisesta. Onko laissa kuluttajapoliittisia ulottuvuuksia, ja millaisia ne ovat?
Juttu Vihreä Tuuma -lehdessä 15.12.2017

Kestävätkö eurooppalaiset eläkejärjestelmät?
Entä miten eurooppalaiset eläkejärjestelmät vastaavat eläkeläisköyhyyden, miesten ja naisten välisten tuloerojen tai työn murroksen asettamiin haasteisiin?
Juttu Sosiaalivakuutus-lehdessä 1.11.2017

51 pientä kysymystä
Piispa joutuu työssään usein vastaamaan suuriin kysymyksiin. Niin myös Helsingin piispa ja Helsingin Diakonissalaitoksen valtuuskunnan puheenjohtaja Irja Askola, joka jää loppuvuodesta eläkkeelle. Sen kunniaksi Viesti-lehti kysyi piispalta 51 pientä kysymystä.
Juttu Viesti-lehdessä 23.03.2017

Laittomuusretoriikka syö median uskottavuutta
Median on syytä skarpata kirjoittaessaan siirtolaisista. Laittomuuden retoriikka epäinhimillistää ja syö uskottavuutta
Essee Journalistissa 5.2.2015

Turvaton Eurooppa
Euroopalla on vain kaksi vetotekijää. Ne ovat rauha ja yhteiskunnan perusturvallisuus. Jos vetotekijät halutaan tosiaan Euroopasta poistaa, on Euroopasta poistettava rauha ja yhteiskunnan perusturvallisuus.
Essee Ydin-lehdessä 4/2014

Tutkimusmatkailua yhteiskunnassa
Kelan yhteiskuntatutkimuksen entisen päällikön mukaan hyvinvointitutkimus auttaa tekemään fiksumpia ratkaisuja. Jouko Kajanojan haastattelu.
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 2/2014

Sisäministeriö haluaa (vain) kilpailukykyisiä siirtolaisia
Esitys maahanmuuttostrategiaksi huokuu positiivisuutta – mutta humanitäärisellä siirtolaisuudella ei juurikaan ole siinä sijaa.
Kolumni Kepan verkkosivuilla 30.5.2013

Vain työhön kannustaminen on viisasta
VATT:n ylijohtaja ei pelkää sanoa ääneen, että hyvinvointipalvelujen rahoittaminen edellyttää ihmisten halua käydä töissä. Juhana Vartiaiselle tämä merkitsee tiukkojen rajojen asettamista työttömyysturvalle ja kotihoidontuen kriittistä tarkastelua. Töissä on myös jaksettava pysyä aiempaa pidempään.
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 4/2012

Kansallinen työvoima hyvään käyttöön
Työministeri Lauri Ihalainen kaataisi raja-aitoja työpolitiikan, työelämän kehittämisen ja työmarkkinoiden toimivuuden väliltä. Hän peräänkuuluttaa poikkihallinnollisia ponnisteluja.
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 3/2012

Ahkerasti ja asiallisesti asiakkaiden hyväksi
Väistyvällä puheenjohtajalle Kela on asiantunteva työn ja toimeentulon puolustaja, joka ei käy poliittista arvokeskustelua.
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 1/2012

Hyväntekeväisyyden taantumuksellisuudesta
Maahanmuuttoviraston on muututtava, Hanna Nikkanen & Jussi Förbom vetoavat.
Fifi helmikuu 2012

”Aluksi kuvittelin, että kiduttajani ovat ihmisiä”
Mervi Junkkosen dokumentti Jälki elämässä – 4 tarinaa kidutuksesta on pakahduttava, raivostuttava & kaunis puheenvuoro kidutettujen oikeuksien puolesta. Yksi elokuvan päähenkilöistä, Tšetšenian lihamyllystä paennut Musa haluaa, että elokuva saa katsojan tuntemaan vapauden merkityksen nahoissaan & ymmärtää, ettei Tšetšenian konflikti suinkaan ole vielä ohi.
Fifi / Voima helmikuu 2012

Politiikan ylittämätön kuilu
Miksi edes köyhyyden tunnustaminen ei ole pelastanut perusturvaa laman alhosta?
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 3/2011, alkaa sivulta 17

Jokainen siemen lasketaan
Ai Weiwein taide on myös aktivismia. Tate Moderniin taiteilija asetteli 100 miljoonaa auringonkukansiementä, joista jokainen on kannanotto.
Fifi / Voima huhtikuu 2011

Ihmisyydestä ei voi parantua
Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa maaliskuussa 2011

Äitiriski: myytti vai tosiasia?
Vanhempainvapaa kustannuksista työnantajille väitellään julkisuudessa vilkkaasti. Yrittäjänaisten Keskusliiton laskelmien mukaan vauva maksaa työnantajalle 12 000 euroa, ja valtion kuuluu maksaa se. Vanhempainvapaatyöryhmän puheenjohtajan mukaan kysymys ei ole näin yksiulotteinen.
Juttu Kelan Sosiaalivakuutuksen numerossa 2/2011, alkaa sivulta 17

Aung San umpisolmussa
Jesper Bengtssonin kirja osoittaa, miten perusteellisesti armeija on soluttautunut burmalaisen yhteiskunnan rakenteisiin & militarisoinut sen.
Fifi / Voima lokakuu 2010

Outokumpu tanssii maailmankartalle
…jos ministeriö sallii. Pohjois-Karjalan Outokummussa on ammattiopisto, jonka tanssilinjalle hakee eri-ikäisiä intohimoisia tanssijoita kymmenistä eri maista. Vanhan kaivoksen suojissa tehdään arvokasta arjen kansainvälisyystyötä, jonka opetusministeriö nyt kuitenkin haluaa näivettää. Mistä oikein on kysymys?
Fifi / Voima maaliskuu 2010

Itsekkyyden ytimessä
”Haluttiin turvata kotimainen, suomalainen sähköntuotanto”, perusteli elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kahta uutta lisäydinvoimalaa. Mutta onko todella niin, että uusien ydinvoimaloiden tuottama ydinjäte on myös vain ”meidän suomalaisten” huoli ja vastuu?
Kolumni Kepan verkkosivuilla 22.4.2010

Koulunkäynti vs. Taleban 6–0
Talebanit jos ketkä ymmärtävät tyttöjen ja naisten koulutuksen merkityksen yhteiskunnallisen muutoksen katalysaattorina.
Kolumni Kepan verkkosivuilla 11.2.2010

Unelmat sulavat
Dreamland-dokumentin Islanti ei ole harmoninen ja koskematon. Siellä maan ilmainen lämpö valjastetaan sulattamaan alumiinia, jota rahdataan paikalle toiselta puolelta maapalloa. Elokuvassa pienet islantilaiskylät kilpailevat suuryhtiön sulatoista, eikä loppu tietenkään ole onnellinen.
Fifi / Voima tammikuu 2010